“Alle deelnemers zijn gemotiveerd om met elkaar te werken aan hun eigen doelen.  Ze laten zien hoe krachtig ze zijn door deze stap te zetten.”

Wethouder Veltman

Gezonde leefstijl ook belangrijk in Participatiewet

31-01-2020

Wethouder Veltman gaf gisteren het startschot voor de nieuwe training CooL: coaching op leefstijl. Elf gemotiveerde Edenaren zijn via Werkkracht begonnen aan deze training, waarmee ze hard aan hun re-integratie in de maatschappij werken. Hierbij worden ze begeleid door professionals van Sportservice Ede en Premium Health Club.

Een gezonde leefstijl is cruciaal om weer goed aan de slag te kunnen in je werk of dagbesteding. Het gaat in deze training niet alleen om sporten en gezond eten. Leefcoach Sjonnie Maasdam van Sportservice Ede neemt in de groepsmomenten ook ruimte voor begeleiding rondom thema’s als slaapritme en omgaan met stress. Maasdam vindt dat alle leefthema’s besproken moeten worden: “Kleine aanpassingen op al deze thema’s zorgen voor een groot effect, geen kort dieet maar een gezonde leefstijl voor de toekomst.

De persoonlijke doelen zijn deze eerste bijeenkomst dan ook uitvoerig besproken. Voor de wethouder een belangrijk moment: “Alle deelnemers zijn gemotiveerd om met elkaar te werken aan hun eigen doelen.  Ze laten zien hoe krachtig ze zijn door deze stap te zetten. Voor de één minder uitval op werk, voor de ander om weer aan de slag te kunnen komen.”

Claudia Pascaud van Premium Health Club neemt de deelnemers mee in een sportieve training. De eerste drie maanden trainen de deelnemers op conditie en kracht. Er worden duidelijke doelen gesteld en een plan uitgerold hoe ze daarna zelf een sport gaan beoefenen. Het is hiermee voor de deelnemers vooral een afspraak met henzelf, ze gaan twee jaar lang in zichzelf investeren.

De gemeente Ede ziet hoe belangrijk het is om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ook op leefstijl te coachen. De arbeidsmarkt weer betreden kan ontzettend lastig zijn voor mensen.  Het werken aan persoonlijke leefstijldoelen kan die drempel verlagen. Daar hoort sporten en meer energie opbouwen bij. Deze training is toegankelijk  voor mensen met overgewicht die via de huisarts een doorverwijzing krijgen. De training wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en Menzis. Samen met de uitvoerende partijen bundelen zij hun krachten om op deze wijze mensen weer de arbeidsmarkt op te helpen.

Ander nieuws