‘Nu ga ik werken en leren combineren en een opleiding volgen tot opticien. Ik vind het een machtig mooi vak.’

Jeroen

Eén telefoontje veranderde Jeroens toekomst op het gebied van werk helemaal. Aan de telefoon: zijn opticien. Wilde Jeroen bij hem komen werken? Inmiddels werkt Jeroen naar volle tevredenheid drie dagen in de optiekzaak en start hij met een opleiding.

Hoe kwam jouw opticien erbij om jou te bellen?

‘Hij kende mij al vanaf kleins af aan. Hij zag bepaalde eigenschappen in mij, denk ik.’

En toen?

‘Ik was heel verbaasd. Ik had nooit aan de optiek gedacht. Ik heb gevraagd of ik er even over na mocht denken.’

Hoe verliep de stap naar werk?

‘Werkkracht heeft mij begeleid. Ik heb werken op de participatieplek afgebouwd en het werken in de optiekzaak opgebouwd. Na een proefplaatsing van een maand waren zowel mijn werkgever als ik enthousiast. Hij heeft mij heel veel geleerd in de praktijk, daar ben ik erg dankbaar voor.’

Hoe gaat het nu met je?

‘Heel goed. Belangrijke pijlers in mijn leven zijn positief veranderd. Ik heb werk, een eigen huis, een relatie. Dit had ik me een jaar geleden niet kunnen bedenken. Ik heb enorm moeten knokken om hier te komen.’

Hoe komt het dat je zo moest knokken?

‘Het ging lange tijd niet goed met me. Ik oordeelde erg over mezelf. Ik heb vijfeneenhalf jaar op een beschermd wonen-plek gewoond. Daar werd duidelijk dat ik autisme heb. Toen viel er veel op zijn plek.’

En toen?

‘Toen ben ik steeds meer gaan groeien als persoon. Ik heb veel geleerd over sociaal gedrag. En veel trainingen gevolgd. Het lukt me nu om écht tijdens een gesprek een verbinding met iemand aan te gaan. Het is geen aangepast gedrag, maar komt vanuit mijn hart.’

Denk jij dat jouw autisme soms ook een meerwaarde heeft op de werkvloer?

‘Ja. Dat denk ik wel. Ik wil dingen zeker weten. Daarom check ik informatie altijd en vraag ik door. Dat is natuurlijk ook fijn voor klanten, die gedegenheid. Omdat ik zelf behoefte heb aan overzicht, kan ik het ook snel voor anderen creëren. Daarnaast heb ik oog voor details. En ten slotte ben ik heel gedreven en kan ik onder de juiste omstandigheden heel goed focussen.’

Hoe ga je om met drukte in de zaak?

‘Het helpt mij om het gevoel dat ik krijg dan te benoemen. Dan zakt het eigenlijk alweer. Daar is ook gewoon ruimte voor op mijn werk. Het voelt als een veilige omgeving waarin ik ook fouten mag maken. Dat is belangrijk voor me.’

Klinkt goed! En nu?

‘Nu ga ik werken en leren combineren en een opleiding volgen tot opticien. Ik vind het een machtig mooi vak.’