‘In de uitkering vanwege té hard werken. Dat kan dus ook…’
Een bijstandsuitkering aanvragen doe je niet je niet voor je plezier. Wat zit er achter deze vraag? Als intaker bij Werkkracht kijkt Heleen wat mensen nodig hebben om weer mee te doen of te gaan werken. Echte verhalen, echte mensen. Soms rauw, soms moeilijk, soms indrukwekkend. In haar columns neemt ze je mee. Deel 2: luie mensen…
Luie mensen
Een half uur voor de start van de training stapt hij de ruimte al binnen. Kop koffie in de hand, petje op en een glimlach van oor tot oor. ‘Goedemorgen!’ roept hij met de energie waar een radio-dj van een ochtendshow jaloers op zou zijn. Mijn maandagochtend-blues is spontaan verdwenen.
Wanneer de groep compleet is beginnen we de training en vragen we hoe het met iedereen gaat. Hij vertelt dat hij een goed en rustig weekend heeft gehad. Hij heeft gewerkt aan de opdracht die we vorige week hebben meegegeven. De opdracht was om aan mensen die je goed kennen te vragen welke kwaliteiten ze bij je zien. Hij heeft zijn buurvrouw gevraagd hier op te antwoorden. Behalve haar kent hij niet veel mensen. Verder heeft hij in huis geklust en heeft hij in de tuin van de buurvrouw gewerkt. Omdat de buurvrouw wel vaker benoemd wordt in zijn verhalen én aangezien ik weet dat hij vrijgezel is vraag ik met een knipoog of het een leuke buurvrouw is.
‘Heel erg lief!’ antwoordt hij zonder aarzeling. Maar niet op de manier die ik in gedachten had. De buurvrouw blijkt een slechtziende weduwe van bijna 90 jaar te zijn. Toen hij na zijn tijd in verschillende azc’s een woning naast haar kreeg, heeft zij hem bij allerlei zaken geholpen. Ze hebben samen Nederlands geoefend en ze hielp hem op weg met praktische zaken. ‘Ze komt oorspronkelijk uit Amsterdam en ze is niet bang voor mij!’ zegt hij lachend. Zijn opmerking maakt me tegelijkertijd vrolijk en verdrietig.
Op een later moment in de training besteden we aandacht aan het arbeidsverleden. Onze goedlachse deelnemer vertelt dat hij niet zo goed begrijpt waarom hij conflicten kreeg met zijn collega’s. ‘Ik werkte heel hard en heel goed!’ Hij pakt zijn telefoon erbij en laat foto’s zien van zijn klussen. Ik zie prachtige keukens en badkamers. ‘Ik deed veel meer dan mijn collega’s, in de tijd dat zij 1 klus deden, deed ik er 5!’ Gezien zijn energieniveau verbaast dat me niet. ‘Mijn Nederlands is nog niet heel goed, dus ik begreep ze niet altijd. Daarom werkte ik extra hard, nam geen pauze en ging altijd door. Mijn baas was tevreden, maar mijn collega’s niet, daarom ben ik maar weggegaan’.
In de uitkering vanwege té hard werken, dat kan dus ook. Maar niet voor lang, daar gaan we voor zorgen. Ik denk aan de opmerking die ik soms krijg als ik vertel wat voor werk ik doe: ‘Je hebt vast veel te maken met luie mensen die niet willen werken!’
Gelukkig zijn er ook buurvrouwen uit Amsterdam die ondanks hun slechte zicht de kwaliteiten van deze mensen wel scherp kunnen zien.