“Het ambacht van kleermaker zit in mijn familie. In Aleppo deed ik dit werk, net als mijn vader. Ik ben blij dat ik in Nederland dit mooie vak mag uitoefenen. De stoffen, de kostuums, de klanten. Dat alles maakt mijn werk mooi.”

Hani Shawakh

Een interview met Andrea van Schoot-Kapfer, directeur Van Schoot pompcentrum BV.

“Van Schoot is een landelijk opererend textielverwerkingsatelier, een ambachtsbedrijf met 200 mensen in dienst. We vermaken nieuwe kleding, borduren en zeefdrukken. We hebben een unieke samenwerking met Only for men. In hun grootste filialen vermaken onze coupeurs en coupeuses de kostuums ter plaatse. Bij Only for Men in Ede doet coupeur Hani Shawakh dat.

Werkkracht leerde ik kennen doordat ik in Ede contact zocht met het Werkplein. Ons bedrijf wil wat betekenen voor de samenleving en ik zocht vakmensen. Blijkbaar zijn de interne lijnen tussen gemeentes en Werkkracht kort want mijn vraag kwam terecht bij Trudy van Amstel en Henk Spoelstra in Ede. Via hen hadden we binnen no-time een sollicitatiegesprek met Hani.

Hij was heel goed voorbereid. Ik merkte meteen dat hij wil leren, open staat voor feedback en uitleg. Hij wist wat ik wilde en we boden hem een werkstage aan zodat hij daarnaast verder kon integreren in Nederland. Dat verliep naar tevredenheid en hij heeft nu een contract bij ons. De begeleiding van Werkkracht loopt door. Dat is fijn. De lijntjes met jobcoach Henk zijn kort, wij spreken elkaar geregeld.”

 Andrea over het vakmanschap van Hani

“Mij ging het met name om de vakkennis. Die hebben wij echt nodig in ons bedrijf en in Nederland neemt dat af. Weinig jonge mensen leren hier nog het kleermakersambacht. Ik zocht niet per se een statushouder, maar ik sta voor alles open en ik weet dat het kleermakersvak in Syrië en Afghanistan een beroep van aanzien is. Dat merkte ik ook bij Hani. Hij komt uit een familie van kleermakers en hij weet precies wat er nodig is. Hij is gedreven en wil volledig meedraaien. Dat gaat hem lukken!

Naast het werk leert Hani nog bij op taal- en communicatievaardigheden. Dat is nodig omdat hij met het atelier in de winkel zit. Klanten zien hem als onderdeel van het verkoopteam en dan verwachten mensen dat hij alles meteen begrijpt. Hij ontwikkelt zich snel dus daar heb ik alle vertrouwen in.”