“Voor ons team is het goed om te zien hoe mensen zichzelf overwinnen en succes ervaren.”

Paul Land, locatiemanager Zo-Vital CHE

Een interview met Paul Land

“In ons team van 14 mensen werken drie mensen via Werkkracht: cateringmedewerker Anita, een stagiaire en een medewerker in de keuken. We hebben goede ervaringen met Werkkracht omdat zij ons, en de medewerkers die ze plaatsen, professioneel ondersteunen en coachen. Daarmee realiseert Werkkracht extra kansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.”

“We verzorgen hier dagelijks de catering van de CHE voor honderden studenten, docenten, medewerkers en gasten. Dan gaat het over het bedrijfsrestaurant, de verschillende koffiepunten en diverse banqueting services. Ons werk vraagt snelheid. Je hebt maar één moment om het goed te doen. Dat vraagt een bepaald enthousiasme en Anita heeft dat!”

Hoe ervaar je Werkkracht?

“Ik merk in de begeleiding dat Werkkracht het echt secuur aanpakt. Nu onze collega’s getraind zijn met de Mentorwijs-methode zien we een enorm verschil. Daar word ik enthousiast van. Je krijgt meer grip in de manier van begeleiden. De medewerker wordt hiermee echt het uitgangspunt en zijn er minder misverstanden. Want als je bijvoorbeeld weinig weet van omgang met autisme, kun je dingen sneller opvatten als ‘zeuren’. Zodra een collega iets meer weet of iemands achtergrond, dan zie je direct een verschil in de communicatie.  Medewerkers en collega’s voelen zich daardoor meer capabel. Ze geven bijvoorbeeld geen drie opdrachten tegelijk, werken stap voor stap. Dat is mooi om te zien”

Ben je enthousiast over de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

“Absoluut! De meerwaarde is er, maar het is lastig onder woorden te brengen waarin die meerwaarde dan zit. Het feit is dat er veel tijd, aandacht en energie in de begeleiding gaat zitten.
Het werken wordt er dus niet per se efficiënter van. Het zou echt makkelijker zijn om overal allround medewerkers te hebben. Tegelijkertijd is die meerwaarde zo groot en dat zouden we voor geen goud willen missen. Mensen een kans geven, dat wil je graag en dat geeft een goed gevoel. Ik zie hoeveel het voor hen betekent en dat werkt door: in de hele organisatie. Voor ons team is het goed om te zien hoe mensen zichzelf overwinnen, zich ontwikkelen en slagen in dingen die eerst moeilijk waren.”

Hoe doen Anita en haar jobcoach Pieter het?

“Zij doet het heel goed! Anita is enthousiast en daarmee heeft ze me overtuigd bij de sollicitatie. Ik weet dat ze zichzelf kan overschatten en dat is een aandachtspunt. Werkkracht had dit ook gezien en al in de briefing naar ons toe al aangegeven. Voor ons was het makkelijk en bespraken het meteen. We nemen haar dus tegen zichzelf in bescherming, waardoor ze op een gepaste en veilige manier aan de slag kan. Ons motto is ook: met het team doen we alle taken, zij doet het niet alleen. Haar werk is omkaderd: zij blijft bij één balie in het bedrijfsrestaurant. Maar dat belemmert haar niet. Ze is op haar plek en verkoopt en adviseert, heeft contact en interactie met de studenten en met andere klanten. We zijn heel tevreden!”