‘Alleen door alle relevante schakels integraal te laten samenwerken maak je in dit complexe speelveld het verschil.’
Dit najaar bundelen Werkkracht, het WerkgeversServicePunt Regio Foodvalley en Tempo-Team de krachten in een bijzondere pilot. De gezamenlijke doelstelling: het onbenut arbeidspotentieel in de regio Foodvalley maximaal benutten. Procesmanager Martin Verduyn: ‘Alleen door alle relevante schakels integraal te laten samenwerken maak je in dit complexe speelveld het verschil.’
Waarom starten jullie deze pilot?
Martin Verduijn: ‘Ook in de regio Foodvalley zien we de spanning op de arbeidsmarkt toenemen. We zien werkgevers kampen met enorme en blijvende personeelstekorten. We moeten dus op zoek naar andere oplossingen om de druk op de werkvloer te verlichten. Gelukkig zijn die er ook.
Eén van de oplossingen is het inzetten van mensen met een extra ontwikkelbehoefte die wel degelijk van waarde kunnen zijn voor werkgevers, maar nu nog (deels) aan de kant staan. Dat vraagt om fundamenteel anders kijken naar de opgave en ruimte bieden voor ontwikkeling. Werkgevers én werkzoekenden kunnen dat niet alleen. Wat nodig is, is diepgaand inzicht in de belangen en de behoeften van de verschillende stakeholders. En zo kunnen we er met vereende krachten op inspelen.
Samen met het WSP en Tempo-Team ontwikkelen we een totaalaanpak waarin we gebruikmaken van elkaars kennis en kunde. Als we met een open blik kijken naar wat we de ander te bieden heeft, kunnen we elkaars dienstverlening enorm versterken. Het verschil maken in dit complexe speelveld begint door het vernieuwen van de werkwijze; we gaan vraag-, aanbod- én netwerkgericht werken.
‘Als jobhunter werk ik aanbodgericht. Ik kijk niet alleen naar wat de ontwikkelingsmogelijkheden zijn, maar ook naar wat de kandidaat wil. Vervolgens ga ik op zoek naar werkgevers, startbanen en werkoriëntatieplekken die aansluiten bij deze vraag. Zo krijgen kandidaten een beter beeld van wat het werk inhoudt en wat ze willen en kunnen. Ook werkgevers kunnen zien wat iemand in zijn mars heeft.
Als jobhunter kijkt Judith niet vanuit de vacature, maar vanuit de kandidaat en diens ontwikkeling. Hoe zou iemand aan zijn ontwikkeling kunnen werken én van betekenis kunnen zijn voor de werkgever?
'Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het wegnemen van vooroordelen bij werkgevers. Onbekend maakt onbemind. Soms kan iemand met een kleine aanpassing of coaching een functie prima uitvoeren.
Ik hoop dat we door meer gerichte aansluiting tussen vraag en aanbod en het mogelijk maken van instapbanen mensen een eerste ervaring op kunnen laten doen. Van werk komt werk. Helderheid is daarbij belangrijk. Denk aan goede cv's, duidelijke zoekprofielen, maar ook aan concrete ondersteuningstools die het verschil kunnen maken, zoals subsidies en ondersteuning op de werkvloer.’
Tamara Janssen en Dali Valkonet werken als adviseur begeleiding en bemiddeling bij Tempo-Team ActiveerKracht: het onderdeel van Tempo-Team dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk begeleidt. ActiveerKracht ontwikkelt kandidaten op werknemersvaardigheden en skills en maakt matches op de regionale arbeidsmarkt.
‘Wij zijn er voor de werkzoekende én voor de werkgever. In ons label uitzenden hebben we veel recruiters en intercedenten die de markt in gaten houden en onze netwerken blijven uitbreiden. Daarnaast gaan wij met de kennis die wij zelf hebben van de kandidaat ook actief de markt op om de passende, duurzame vacature te vinden voor deze kandidaat. Ook adviseren en ondersteunen we werkgevers bij de invulling van inclusief werkgeverschap.'
'We worden binnen Werkkracht ingezet als aanvulling op de jobhunters en accountmanagers om elkaar te versterken en samen nog meer mensen een mooie toekomst te bieden. In Helmond bestaat deze samenwerkingsconstructie al, bij Senzer. Daar heet het team het STT: Senzer Tempo-Team. Wij kijken ernaar uit ook in deze regio een sterk team te gaan vormen dat gaat voor duurzaamheid. Duurzaamheid voor de kandidaat, duurzaamheid voor de werkgever en duurzaamheid voor de regio.’
Als accountmanager bij het WSP faciliteert en adviseert Marije met haar collega’s werkgevers over de inzet van personeel, de integratie van technologische mogelijkheden en de organisatie van werk. Ook daagt ze werkgevers uit om meer taak- en competentiegericht te denken.
‘De tekorten op de arbeidsmarkt zijn enorm. Echter: voor wie anders durft te kijken en handelen, zijn er wel degelijk mogelijkheden. Denk aan de inzet van een anderstalige coach om het beste uit statushouders te halen op de werkvloer. Aan inclusieve technologie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen of aan het bieden van jobcoaching aan kandidaten en werkgevers voor een duurzame samenwerking.
We gaan met werkgevers in gesprek en maken hun vragen, zorgen en behoeften helder. Kunnen ze afstappen van functiegericht denken? Is het mogelijk om voorbij de vacature te kijken naar de mens en hoe die van betekenis kan zijn in de organisatie of naar welke taken uit het functieprofiel nu echt het meest belangrijk zijn? Zo stellen we langzaam de vraag of de werkgever open kan staan voor personeel met een ontwikkelingsbehoefte.
Er is namelijk nog steeds veel onbenut arbeidspotentieel dat nu aan de kant staat. Met de inzet van de juiste hulp en middelen, kunnen juist de kandidaten die nu niet ingezet worden het verschil maken. Ons doel: de vraag van de werkgevers en het aanbod van kandidaten bij elkaar brengen voor een duurzame samenwerking. Zodoende gaan we van een lege vijver, naar de realisatie dat er nog genoeg rondzwemt dat ook een oplossing kan bieden, al heeft de vis net wat andere eigenschappen.
We willen werkgevers helpen zich voor te bereiden op de toekomst. Dat doen we door samen met de jobhunters vraag en aanbod te verbinden. Dat gaat niet van vandaag op morgen. Daarom doen we het samen, en stap voor stap.’